Γιώργος Παπανικολάου: Προτεραιότητά μου κανείς συμπολίτης μας να μη νιώθει μόνος

Βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο από την καραντίνα στην άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναιού. Τι σας προβληματίζει περισσότερο σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε;

Η χώρα μας ευτυχώς τα πήγε καλά. Πειθαρχήσαμε όλοι, η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και προχώρησε σε σωστές κινήσεις, οι εξαίρετοι Έλληνες γιατροί και επιστήμονες ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στο καθήκον τους. Με ανησυχεί φυσικά ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού και με προβληματίζουν οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις θέσεις εργασίας. Εκεί που είχαμε αρχίσει να αισθανόμαστε ότι τα πράγματα κάπως βελτιώνονται, ότι αφήνουμε την κρίση πίσω μας, δυστυχώς βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στο φάσμα της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας.

Από τη Δευτέρα ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία. Ποιες ενέργειες έγιναν, το προηγούμενο διάστημα από την δημοτική αρχή έτσι ώστε να μπορούν να υποδεχτούν μαθητές, αλλά κατά πόσο είστε προετοιμασμένοι και για αυτή τη φάση;

Η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου θα βρει τα σχολεία της Γλυφάδας πολύ καλύτερα και πιο σύγχρονα. Όλο το Μάρτιο και τον Απρίλιο - τηρώντας φυσικά κατά γράμμα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας - κάναμε εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των σχολικών μονάδων της πόλης μας. Ενδεικτικά αναφέρω μονώσεις, ελαιοχρωματισμοί, ανακατασκευές γηπέδων, υδραυλικές εργασίες, επισκευές αποδυτηρίων. Δίνουμε επίσης μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών και φυσικά των εκπαιδευτικών μας και για το λόγο αυτό εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνουμε θερμομέτρηση κάθε πρωί σε όλα τα παιδιά και τους καθηγητές. Παράλληλα έχουμε ενισχύσει την καθαριότητα των σχολείων με διπλάσιο προσωπικό, που μεταφέραμε από τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ και άλλες δημοτικές δομές που είναι ακόμα κλειστές.

Ποιες είναι οι δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλάβατε ως δήμαρχος Γλυφάδας κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Από τις πρώτες ώρες της δύσκολης αυτής περιόδου που βιώνουμε, προτεραιότητα του Δήμου Γλυφάδας ήταν και είναι, κανείς συμπολίτης μας να μη νιώθει μόνος, κανείς να μην είναι αβοήθητος. Ενισχύσαμε τις υπηρεσίες μας, δημιουργήσαμε νέες και συνεχίζουμε. Με το πρόγραμμα «Δίπλα σου» βοηθούσαμε όλο αυτό το διάστημα κάθε ευάλωτο συμπολίτη μας για να του φέρουμε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, για να του φέρουμε τα φάρμακα, για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην βρεθεί κανείς μόνος και να μην δυσκολευτεί αυτές την κρίσιμη αυτή περίοδο. Ενεργοποιήσαμε επιπρόσθετα μια νέα γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, στο 15464. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας, δημιούργησαν μία ομάδα εθελοντών ειδικών ψυχικής υγείας, με σκοπό τη στήριξη όσων συμπολιτών μας το έχουν ανάγκη.

Ποιες είναι οι δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε τώρα που υπάρχει η άρση των μέτρων;

Θα συνεχίζουμε αδιάλειπτα να στηρίζουμε κάθε συμπολίτη μας, με κάθε πρόσφορο μέσο. Φυσικά αυτά που σας προανέφερα, το «Δίπλα σου», η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, όλα θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη άρση των μέτρων περιορισμού. Επίσης, για όσο διάστημα τα καταστήματα εστίασης δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως, μειώνουμε κατά 50% τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων που πληρώνουν. Για όσο διάστημα παρέμειναν κλειστά θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή χρέωσης. Να πω βέβαια ότι η καθαριότητα στην πόλη θα συνεχίσει να είναι απόλυτη προτεραιότητα, θα συνεχίσουμε εκτός των άλλων με ειδικό μηχάνημα και εγκεκριμένα βιολογικά υλικά να ψεκάζουμε δρόμους, διαβάσεις, πλατείες και πεζοδρόμια.

Το διάστημα της καραντίνας είχαν παγώσει αναγκαστικά τα έργα του Δήμου Γλυφάδας ή καταφέρατε να συνεχίσετε κάποια;

Κάθε άλλο! Την περασμένη Δευτέρα παραδώσαμε ολοκαίνουργιο ένα ακόμα κομμάτι της λεωφόρου Μεταξά και σύντομα όλη θα είναι έτοιμη. Το τελευταίο δίμηνο, ελάχιστος κόσμος κυκλοφορούσε στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Γλυφάδας. Αξιοποιήσαμε κάθε λεπτό από την ευκαιρία αυτή και τρέξαμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μεγάλο έργο που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό για ανάπλαση του εμπορικού μας κέντρου. Συνεχίσαμε παράλληλα τα έργα ασφαλτόστρωσης και κατασκευής νέων πεζοδρομίων σε διάφορα σημεία της Γλυφάδας. Στο παραλιακό μέτωπο, τα συνεργεία μας έχουν πιάσει προ πολλού δουλειά, η παραλία καθαρίζεται, εμπλουτίζεται με νέα άμμο, όλες οι υποδομές συντηρούνται και βελτιώνονται, τα δύο μηχανήματα Seatrac για τα ΑΜΕΑ σύντομα θα είναι στη θέση τους. Κάνουμε δηλαδή όλες τις εργασίες που εδώ και τέσσερα χρόνια χαρίζουν στο Δήμο Γλυφάδας γαλάζιες σημαίες και κάνουν την ακτογραμμή μας πρότυπο για όλη την Αττική.

Ποια έργα και δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν άμεσα;

Παράλληλα με την προσπάθεια να είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας που όλη αυτή την περίοδο έχουν ανάγκη, συνεχίζουμε με έργα πνοής στην πόλη μας. Τους επόμενους μήνες η Γλυφάδα θα αποκτήσει ένα νέο παιδικό σταθμό, οι πολίτες θα δουν αναπλάσεις σε δρόμους, πλατείες και παιδικές χαρές, ενώ ξεκινά η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, για την οποία πρόσφατα εγκρίθηκε η μελέτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πώς βιώσατε προσωπικά - οικογενειακά αλλά και ως δήμαρχος Γλυφάδας, αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε;

Με μεγάλη αγωνία. Έχοντας την ευθύνη της δημοτικής αρχής που έπρεπε να είναι παρούσα διαρκώς, να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, να καινοτομεί. Μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ το Σεπτέμβριο του 2017 και το μαζούτ που έφτασε στις ακτές της Γλυφάδας, πίστευα ότι δεν θα αντιμετώπιζα κάτι πιο δύσκολο και ψυχοφθόρο ως Δήμαρχος… Όλο το τελευταίο δίμηνο πρέπει να σας πω ότι με γέμιζε κουράγιο που είχα περισσότερο χρόνο με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου.

copyrights © 2018 Evolution Projects